Jadłospis
ul. Skośna
09.12.2019-13.12.2019
JADŁOSPIS
DATA | ŚNIADANIE | OBIAD | PODWIECZOREK |
PONIEDZIAŁEK
09-12-2019 |
Chleb pszenno-żytni 50g z masłem 5g, serem żółtym 20g i pomidorem 10g herbatka z cytryną (gluten, mleko) II-krakersy, mandarynka | Krupnik (gluten, mleko, seler)
Paluszki rybne z ziemniakami kiszoną kapustą 60g,100g,80g (gluten, ryba, mleko) Kompot wieloowocowy |
Jogurt piernikowy 120g, precel ½ szt (gluten, mleko) |
WTOREK
10-12-2019 |
Płatki kukurydziane z mlekiem 200g,
chleb graham 30g z masłem 5g, krakowską suchą 20g, ogórek 20g (gluten, jaja, mleko) II – herbatniki, marchew |
Rosół z makaronem 250g (gluten, jaja, seler)
Kotlet mielony z ziemniakami, marchew z jabłkiem (gluten, jaja, mleko) Kompot wieloowocowy |
Panna cotta z musem malinowym 120g (mleko), chrupki kukurydziane 5g |
ŚRODA
11-12-2019 |
Chleb żytni 50g z masłem 5g, pasta mięsno warzywna 20g, papryka 20g, herbata z cytryną (gluten, mleko)
II – paluszki, pomarańcza |
Zupa ogórkowa z ziemniakami (gluten, jaja, mleko, seler)
Pulpety drobiowe z sosem własnym z ryżem, surówka z białej kapusty (jaja, mleko) Kompot wieloowocowy |
Banan, chałka drożdżowa (gluten, jaja, mleko) |
CZWARTEK
12-12-2019 |
Płatki jęczmienne z mlekiem,
chleb pszenny z masłem, jajem 20g i sałatą 5g (gluten, mleko) II- wafle ryżowe, jabłko |
Zupa pomidorowa z ryżem 250g (mleko, seler)
Makaron z kurczakiem i brokułem (gluten, mleko) Kompot wieloowocowy |
Ciasto marchewkowe 50g, kakao (gluten, jaja, mleko) |
PIĄTEK
13-12-2019 |
Chleb krakowski 50g z masłem 5g, białym serem 20g i powidłami 10g (gluten, mleko) herbata owocowa
II – chrupki kukurydziane, gruszka |
Kapuśniak z ziemniakami 250g (seler)
Owsiane leniwe z sosem waniliowym 220g (gluten, jaja, mleko) Kompot wieloowocowy |
Chleb wiejski 50g, masło 5g, warzywa 20g (gluten, mleko), herbatka owocowa |
Wykaz wszystkich alergenów stosowanych w zakładzie: zboża zwierające gluten, jaja, ryby, orzeszki ziemne, orzeszki arachidowe, orzechy (migdał, orzech laskowy, orzech włoski, nerkowiec, orzech pekan, orzech brazylijski, pistacja, orzech pistacji, orzech makadamia), seler, gorczyca, nasiona sezamu, dwutlenek siarki i siarczyny (E220). |
* Prawidłowe żywienie dzieci w przedszkolu polega na przestrzeganiu zaleceń dziennego zapotrzebowania
na energię i poszczególne składniki pokarmowe przez realizację 75% zapotrzebowania dziennego RDA (Recommended Dietary Allowances).
ROZPORZĄDZENIE DELEGOWANE KOMISJI (UE) NR 78/2014 z dnia 22 listopada 2013 r. zmieniające załączniki II i III do rozporządzenia Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) nr 1169/2011 w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności w odniesieniu do niektórych zbóż powodujących alergie lub reakcje nietolerancji oraz żywności z dodatkiem fitosteroli, estrów fitosteroli, fitostanoli lub estrów fitostanoli.
KOMISJA EUROPEJSKA, uwzględniając Traktat o funkcjonowaniu Unii Europejskiej, uwzględniając rozporządzenie Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 r. w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności (1), w szczególności jego art. 10 ust. 2 i art. 21 ust. 2, a także mając na uwadze, co następuje:
W załączniku II do rozporządzenia (UE) nr 1169/2011 ustanowiono wykaz substancji lub produktów powodujących alergie lub reakcje nietolerancji. W załączniku II pkt 1 wymienia się m.in. kamut i orkisz. Kamut jest jednak zarejestrowanym znakiem towarowym rodzaju pszenicy, znanego jako „pszenica khorasan”,
zaś orkisz również jest rodzajem pszenicy. Należy zatem wskazać „pszenicę khorasan” i orkisz jako rodzaje pszenicy w pkt 1 wspomnianego załącznika.
SUBSTANCJE LUB PRODUKTY POWODUJĄCE ALERGIE LUB REAKCJE NIETOLERANCJI:
1. Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe, a także produkty pochodne, z wyjątkiem:
a) syropów glukozowych na bazie pszenicy zawierających dekstrozę (*);
b) maltodekstryn na bazie pszenicy (*);
c) syropów glukozowych na bazie jęczmienia;
d) zbóż wykorzystywanych do produkcji destylatów alkoholowych, w tym alkoholu etylowego
pochodzenia rolniczego;
2. Skorupiaki i produkty pochodne;
3. Jaja i produkty pochodne;
4. Ryby i produkty pochodne, z wyjątkiem:
a) żelatyny rybnej stosowanej jako nośnik preparatów zawierających witaminy lub karotenoidy;
b) żelatyny rybnej lub karuku stosowanych jako środki klarujące do piwa i wina;
5. Orzeszki ziemne (arachidowe) i produkty pochodne;
6. Soja i produkty pochodne, z wyjątkiem:
a) całkowicie rafinowanego oleju i tłuszczu sojowego (*);
b) mieszaniny naturalnych tokoferoli (E306), naturalnego D-alfa-tokoferolu, naturalnego octanu
D-alfa-tokoferolu, naturalnego bursztynianu D-alfa-tokoferolu pochodzenia sojowego;
c) fitosteroli i estrów fitosteroli otrzymanych z olejów roślinnych pochodzenia sojowego;
d) estru stanolu roślinnego produkowanego ze steroli olejów roślinnych pochodzenia sojowego;
7. Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą), z wyjątkiem:
a) serwatki wykorzystywanej do produkcji destylatów alkoholowych, w tym alkoholu etylowego pochodzenia rolniczego,
b) laktitolu;
8. Orzechy, tj. migdały (Amygdalus communis L.), orzechy laskowe (Corylus avellana), orzechy włoskie (Juglans regia), orzechy nerkowca (Anacardium occidentale), orzeszki pekan (Carya illinoinensis (Wangenh.) K. Koch), orzechy brazylijskie (Bertholletia excelsa), pistacje/orzechy pistacjowe (Pistacia vera), orzechy makadamia lub orzechy Queensland (Macadamia ternifolia),
a także produkty pochodne z wyjątkiem orzechów wykorzystywanych do produkcji destylatów alkoholowych, w tym alkoholu etylowego pochodzenia rolniczego;
9. Seler i produkty pochodne;
10. Gorczyca i produkty pochodne;
11. Nasiona sezamu i produkty pochodne;
12. Dwutlenek siarki i siarczyny w stężeniach powyżej 10 mg/kg lub 10 mg/litr
w przeliczeniu na całkowitą zawartość SO 2 dla produktów w postaci gotowej bezpośrednio
do spożycia lub w postaci przygotowanej do spożycia zgodnie z instrukcjami wytwórców;
13. Łubin i produkty pochodne;
14. Mięczaki i produkty pochodne.
(*) Oraz produkty pochodne, o ile obróbka, jakiej jej poddano, najprawdopodobniej nie wpływa
na zwiększenie alergenności , ocenionej przez właściwy organ w odniesieniu do produktu,
z którego powstały.