DATA | ŚNIADANIE | OBIAD | PODWIECZOREK |
PONIEDZIAŁEK 22-03-2021 | Chleb domowy z masłem 5g, ser żółty 20g, pomidor 20g(pszenica, żyto, mleko) herbata z cytryną230 kcal OWOC | Zupa ogórkowa z zacierką 250g (pszenica, jaja, mleko, seler)Mięso wieprzowe w sosie meksykańskim z warzywami , kasza bulgur80g + 50ml, 80g,100g (pszenica, seler, mleko)Kompot wieloowocowy 550 kcal | Weka 50g z serkiem naturalnym 20g, mix warzyw 20g (pszenica, mleko) herbata miętowa z cytryną130 kcal |
WTOREK 23-03-2021 | Płatki kukurydziane z mlekiem 250g,chleb słonecznikowy 30g z masłem 5g, szynka drobiowa 20g, sałata 5g (pszenica, żyto, mleko)360 kcal WARZYWO | Zupa koperkowa z ryżem 250g (mleko, seler)Kotlet schabowy, ziemniaki, kapusta zasmażana 80g,100g,80g (pszenica, mleko)Kompot wieloowocowy 580 kcal | Budyń waniliowy z musem malinowym 150g (mleko)135 kcal |
ŚRODA 24-03-2021 | Bułkagrahamka 50g z masłem 5g, pasta jajeczna 20g szczypiorek 5g, herbata z cytryną (pszenica, żyto, mleko)245 kcalOWOC | Żurek z ziemniakami 250g (pszenica, jaja, mleko, seler)Makaron zapiekany z kurczakiem, szpinakiem i sosem śmietanowym 220g(pszenica, jaja, mleko)Kompot wieloowocowy 570 kcal | Ciasto marchewkowe 60g, herbata owocowa(pszenica, jaja, mleko)165 kcal |
CZWARTEK 25-03-2021 | Płatki miodowe z mlekiem 250g,chleb wiejski 30g, masło 5g, krakowska sucha 20g, papryka 20g (pszenica, żyto, mleko)325 kcal OWOC | Zupa kalafiorowa z zacierką 250g (pszenica, jaja, mleko, seler)Pulpety drobiowe w sosie chrzanowym, kasza pęczak, buraczki 80g+50ml, 100g, 80g (jęczmień, jaja, mleko)Kompot wieloowocowy 560 kcal | Koktajl bananowy 120g, precel ½ szt(pszenica, mleko)160 kcal |
PIĄTEK 26-03-2021 | Chleb pełnoziarnisty 50g z masłem 5g, pasta rybna 20g, ogórek kiszony 20g, herbata z cytryną (pszenica, żyto, ryba – sardynki, mleko)260 kcalOWOC | Krem brokułowy z grzankami 250g (pszenica, mleko, seler)Naleśniki z serem i dżemem 220g (pszenica, jaja, mleko)Kompot wieloowocowy555 kcal | Jabłko, chrupki kukurydziane125 kcal |
Wykaz wszystkich alergenów stosowanych w zakładzie: zboża zwierające gluten (pszenica, żyto, jęczmień, orkisz), jaja, ryby, orzeszki ziemne, orzeszki arachidowe, orzechy (migdał, orzech laskowy, orzech włoski, nerkowiec, orzech pekan, orzech brazylijski, pistacja, orzech pistacji, orzech makadamia), seler, gorczyca, nasiona sezamu, dwutlenek siarki i siarczyny (E220).Menu opracowała dietetyk Paulina Dobrowolska zgodnie z rozporządzeniem Ministra Zdrowia z dnia 26 lipca 2016r.Kuchnia zastrzega sobie prawo do zmian w menu |
JADŁOSPIS
DATA | ŚNIADANIE | OBIAD | PODWIECZOREK |
PONIEDZIAŁEK 29-03-2021 | Chleb słonecznikowy 50g z masłem 5g, kabanos 20g, pomidor 20g (pszenica, żyto, mleko) herbata z cytryną225 kcal OWOC | Zupa pomidorowa z muszelką250g (pszenica, mleko, seler)Pierogi ruskie 220g (pszenica, jaja, mleko)Kompot wieloowocowy 565 kcal | Jogurt z owoców leśnych120g, chałka 50g (pszenica, jaja, mleko)165 kcal |
WTOREK 30-03-2021 | Płatki kukurydziane z mlekiem 250g,chleb krakowski 30g z masłem 5g, twarożek z rzodkiewką 40g (pszenica, żyto, mleko)355 kcal WARZYWO | Rosół z makaronem 250g (pszenica, seler)Sznycel wieprzowy pieczony, ziemniaki, surówka z czerwonej kapusty 80g,100g,80g (pszenica, mleko, jaja)Kompot wieloowocowy 560 kcal | Kisiel z owocami 150g (-)130 kcal |
ŚRODA 31-03-2021 | Chleb staropolski 50g z masłem 5g, parówka, ketchup 5g, herbata z cytryną (pszenica, żyto, mleko)247kcalTORT | Zupa fasolowa z ziemniakami i kiełbasą 250g (mleko, seler)Makaron z serem i jogurtem truskawkowym 220g (pszenica, mleko)Kompot wieloowocowy535 kcal | Mix owoców 150g (-)145 kcal |
CZWARTEK 01-04-2021 | ŚNIADANIE WIELKANOCNE OWOC | Krupnik jęczmienny 250g (jęczmień, seler)Devolay, ziemniaki, surówka z marchewki i jabłka 80g,100g,80g (pszenica, mleko, jaja)Kompot wieloowocowy 570 kcal | Ciasto ucierane z brzoskwiniami 60g, kakao(pszenica, jaja, mleko)185 kcal |
PIĄTEK 02-04-2021 | Chleb wieloziarnisty 50g z masłem 5g, ser żółty 20g, ogórek konserwowy 20g, herbata z cytryną (pszenica, żyto, mleko)240 kcal OWOC | Barszcz czerwony z jajem 250g (jaja, mleko, seler)Pieczona ryba z warzywami po grecku, ryż 80g, 80g,100g (pszenica, ryba-miruna, mleko, seler)Kompot wieloowocowy 540 kcal | Chleb żytni 50g pasta brokułowa 20g, papryka 20g, herbata z cytryną (pszenica, żyto, mleko)190 kcal |
Wykaz wszystkich alergenów stosowanych w zakładzie: zboża zwierające gluten (pszenica, żyto, jęczmień, orkisz), jaja, ryby, orzeszki ziemne, orzeszki arachidowe, orzechy (migdał, orzech laskowy, orzech włoski, nerkowiec, orzech pekan, orzech brazylijski, pistacja, orzech pistacji, orzech makadamia), seler, gorczyca, nasiona sezamu, dwutlenek siarki i siarczyny (E220).Menu opracowała dietetyk Paulina Dobrowolska zgodnie z rozporządzeniem Ministra Zdrowia z dnia 26 lipca 2016r.Kuchnia zastrzega sobie prawo do zmian w menu |
* Prawidłowe żywienie dzieci w przedszkolu polega na przestrzeganiu zaleceń dziennego zapotrzebowania
na energię i poszczególne składniki pokarmowe przez realizację 75% zapotrzebowania dziennego RDA (Recommended Dietary Allowances).
ROZPORZĄDZENIE DELEGOWANE KOMISJI (UE) NR 78/2014 z dnia 22 listopada 2013 r. zmieniające załączniki II i III do rozporządzenia Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) nr 1169/2011 w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności w odniesieniu do niektórych zbóż powodujących alergie lub reakcje nietolerancji oraz żywności z dodatkiem fitosteroli, estrów fitosteroli, fitostanoli lub estrów fitostanoli.
KOMISJA EUROPEJSKA, uwzględniając Traktat o funkcjonowaniu Unii Europejskiej, uwzględniając rozporządzenie Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 r. w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności (1), w szczególności jego art. 10 ust. 2 i art. 21 ust. 2, a także mając na uwadze, co następuje:
W załączniku II do rozporządzenia (UE) nr 1169/2011 ustanowiono wykaz substancji lub produktów powodujących alergie lub reakcje nietolerancji. W załączniku II pkt 1 wymienia się m.in. kamut i orkisz. Kamut jest jednak zarejestrowanym znakiem towarowym rodzaju pszenicy, znanego jako „pszenica khorasan”,
zaś orkisz również jest rodzajem pszenicy. Należy zatem wskazać „pszenicę khorasan” i orkisz jako rodzaje pszenicy w pkt 1 wspomnianego załącznika.
SUBSTANCJE LUB PRODUKTY POWODUJĄCE ALERGIE LUB REAKCJE NIETOLERANCJI:
1. Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe, a także produkty pochodne, z wyjątkiem:
a) syropów glukozowych na bazie pszenicy zawierających dekstrozę (*);
b) maltodekstryn na bazie pszenicy (*);
c) syropów glukozowych na bazie jęczmienia;
d) zbóż wykorzystywanych do produkcji destylatów alkoholowych, w tym alkoholu etylowego
pochodzenia rolniczego;
2. Skorupiaki i produkty pochodne;
3. Jaja i produkty pochodne;
4. Ryby i produkty pochodne, z wyjątkiem:
a) żelatyny rybnej stosowanej jako nośnik preparatów zawierających witaminy lub karotenoidy;
b) żelatyny rybnej lub karuku stosowanych jako środki klarujące do piwa i wina;
5. Orzeszki ziemne (arachidowe) i produkty pochodne;
6. Soja i produkty pochodne, z wyjątkiem:
a) całkowicie rafinowanego oleju i tłuszczu sojowego (*);
b) mieszaniny naturalnych tokoferoli (E306), naturalnego D-alfa-tokoferolu, naturalnego octanu
D-alfa-tokoferolu, naturalnego bursztynianu D-alfa-tokoferolu pochodzenia sojowego;
c) fitosteroli i estrów fitosteroli otrzymanych z olejów roślinnych pochodzenia sojowego;
d) estru stanolu roślinnego produkowanego ze steroli olejów roślinnych pochodzenia sojowego;
7. Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą), z wyjątkiem:
a) serwatki wykorzystywanej do produkcji destylatów alkoholowych, w tym alkoholu etylowego pochodzenia rolniczego,
b) laktitolu;
8. Orzechy, tj. migdały (Amygdalus communis L.), orzechy laskowe (Corylus avellana), orzechy włoskie (Juglans regia), orzechy nerkowca (Anacardium occidentale), orzeszki pekan (Carya illinoinensis (Wangenh.) K. Koch), orzechy brazylijskie (Bertholletia excelsa), pistacje/orzechy pistacjowe (Pistacia vera), orzechy makadamia lub orzechy Queensland (Macadamia ternifolia),
a także produkty pochodne z wyjątkiem orzechów wykorzystywanych do produkcji destylatów alkoholowych, w tym alkoholu etylowego pochodzenia rolniczego;
9. Seler i produkty pochodne;
10. Gorczyca i produkty pochodne;
11. Nasiona sezamu i produkty pochodne;
12. Dwutlenek siarki i siarczyny w stężeniach powyżej 10 mg/kg lub 10 mg/litr
w przeliczeniu na całkowitą zawartość SO 2 dla produktów w postaci gotowej bezpośrednio
do spożycia lub w postaci przygotowanej do spożycia zgodnie z instrukcjami wytwórców;
13. Łubin i produkty pochodne;
14. Mięczaki i produkty pochodne.
(*) Oraz produkty pochodne, o ile obróbka, jakiej jej poddano, najprawdopodobniej nie wpływa
na zwiększenie alergenności , ocenionej przez właściwy organ w odniesieniu do produktu,
z którego powstały.