JADŁOSPIS
DATA | ŚNIADANIE | OBIAD | PODWIECZOREK |
PONIEDZIAŁEK06-06-2022 | Chleb domowy 50g z masłem 5g,pasztet drobiowy 20g, pomidor 20g (pszenica, żyto, mleko, jaja)Herbata owocowa222 kcal OWOC | Zupa pomidorowa z ryżem 250g ( seler, pszenica )Ragout z mięsem i warzywami podany z paruchem drożdżowym (pszenica, jaja, mleko) Kompot wieloowocowy 554 kcal | Weka, serek ziarnisty z rzodkiewką 20g , herbata z cytryną(mleko, pszenica)145kcal |
WTOREK07-06-2022 | Musli z mlekiem 250g,chleb pszenny 30g z masłem 5g, twarożek brzoskwiniowy 20g /wyrób własny/ (pszenica, żyto, mleko)348 kcal WARZYWO | Krem z zielonych warzyw z grzankami 250g (pszenica, jaja, seler)Kotlet de’ volaille, ziemniaki z koperkiem, surówka z marchewki i jabłka 220 g (pszenica, jaja, mleko)Kompot jabłkowo-gruszkowy 591 kcal | Owoc 120g, biszkopty 20g(jaja, pszenica, mleko)145kcal |
ŚRODA 08-06-2022 | Chleb krakowski 50g z masłem20g, parówka 20g, pomidor 10g, ketchup 5g herbata z cytryną(pszenica, żyto, mleko)247 kcal OWOC | Zupa ogórkowa z muszelką 250g (seler, pszenica)Ryż z koktajlem truskawkowym i wiórkami kokosowymi 220g(pszenica, jaja, mleko)Kompot z czerwonej porzeczki 558 kcal | Koktajl bananowo-szpinakowy 120g, chałka drożdżowa 50g (pszenica, jaja, mleko)142 kcal |
CZWARTEK09-06-2022 | Płatki kukurydziane z mlekiem 250g,Chleb słonecznikowy 30g z masłem 5g, szynka wieprzowa 20g, ogórek 20g(pszenica, żyto, mleko)346 kcal OWOC | Rosół z makaronem 250g (seler, pszenica, jaja)Klopsiki w sosie koperkowym , kasza jęczmienna, surówka z kapusty pekińskiej 80g+50ml,100g,80g (pszenica, jaja)Kompot wieloowocowy 592 kcal | Ciasto jogurtowe z truskawkami 60g /wyrób własny/,herbata owocowa(jaja, pszenica, mleko)136 kcal |
PIĄTEK10-06-2022 | Chleb krakowski 50g z masłem 5g,Pasta jajeczna ze szczypiorkiem 20g , herbata z cytryną(żyto, mleko, pszenica) OWOC 278 kcal | Barszcz biały z ziemniakami 250g (seler, pszenica, jaja)Makaron kokardka z sosem warzywnym i tuńczykiem 220g (ryba, pszenica, jaja)Kompot wieloowocowy 576 kcal | Budyń śmietankowy z musem wiśniowym 120g,wafle ryżowe(mleko)145kcal |
Wykaz wszystkich alergenów stosowanych w zakładzie: zboża zwierające gluten (pszenica, żyto, jęczmień, orkisz), jaja, ryby, orzeszki ziemne, orzeszki arachidowe, orzechy (migdał, orzech laskowy, orzech włoski, nerkowiec, orzech pekan, orzech brazylijski, pistacja, orzech pistacji, orzech makadamia), seler, gorczyca, nasiona sezamu, dwutlenek siarki i siarczyny (E220).Menu opracowała Joanna Szeremeta zgodnie z rozporządzeniem Ministra Zdrowia z dnia 26 lipca 2016r.Prezentowane menu może ulec zmianie z powodów techniczno-zaopatrzeniowych. |
* Prawidłowe żywienie dzieci w przedszkolu polega na przestrzeganiu zaleceń dziennego zapotrzebowania
na energię i poszczególne składniki pokarmowe przez realizację 75% zapotrzebowania dziennego RDA (Recommended Dietary Allowances).
ROZPORZĄDZENIE DELEGOWANE KOMISJI (UE) NR 78/2014 z dnia 22 listopada 2013 r. zmieniające załączniki II i III do rozporządzenia Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) nr 1169/2011 w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności w odniesieniu do niektórych zbóż powodujących alergie lub reakcje nietolerancji oraz żywności z dodatkiem fitosteroli, estrów fitosteroli, fitostanoli lub estrów fitostanoli.
KOMISJA EUROPEJSKA, uwzględniając Traktat o funkcjonowaniu Unii Europejskiej, uwzględniając rozporządzenie Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 r. w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności (1), w szczególności jego art. 10 ust. 2 i art. 21 ust. 2, a także mając na uwadze, co następuje:
W załączniku II do rozporządzenia (UE) nr 1169/2011 ustanowiono wykaz substancji lub produktów powodujących alergie lub reakcje nietolerancji. W załączniku II pkt 1 wymienia się m.in. kamut i orkisz. Kamut jest jednak zarejestrowanym znakiem towarowym rodzaju pszenicy, znanego jako „pszenica khorasan”,
zaś orkisz również jest rodzajem pszenicy. Należy zatem wskazać „pszenicę khorasan” i orkisz jako rodzaje pszenicy w pkt 1 wspomnianego załącznika.
SUBSTANCJE LUB PRODUKTY POWODUJĄCE ALERGIE LUB REAKCJE NIETOLERANCJI:
1. Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe, a także produkty pochodne, z wyjątkiem:
a) syropów glukozowych na bazie pszenicy zawierających dekstrozę (*);
b) maltodekstryn na bazie pszenicy (*);
c) syropów glukozowych na bazie jęczmienia;
d) zbóż wykorzystywanych do produkcji destylatów alkoholowych, w tym alkoholu etylowego
pochodzenia rolniczego;
2. Skorupiaki i produkty pochodne;
3. Jaja i produkty pochodne;
4. Ryby i produkty pochodne, z wyjątkiem:
a) żelatyny rybnej stosowanej jako nośnik preparatów zawierających witaminy lub karotenoidy;
b) żelatyny rybnej lub karuku stosowanych jako środki klarujące do piwa i wina;
5. Orzeszki ziemne (arachidowe) i produkty pochodne;
6. Soja i produkty pochodne, z wyjątkiem:
a) całkowicie rafinowanego oleju i tłuszczu sojowego (*);
b) mieszaniny naturalnych tokoferoli (E306), naturalnego D-alfa-tokoferolu, naturalnego octanu
D-alfa-tokoferolu, naturalnego bursztynianu D-alfa-tokoferolu pochodzenia sojowego;
c) fitosteroli i estrów fitosteroli otrzymanych z olejów roślinnych pochodzenia sojowego;
d) estru stanolu roślinnego produkowanego ze steroli olejów roślinnych pochodzenia sojowego;
7. Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą), z wyjątkiem:
a) serwatki wykorzystywanej do produkcji destylatów alkoholowych, w tym alkoholu etylowego pochodzenia rolniczego,
b) laktitolu;
8. Orzechy, tj. migdały (Amygdalus communis L.), orzechy laskowe (Corylus avellana), orzechy włoskie (Juglans regia), orzechy nerkowca (Anacardium occidentale), orzeszki pekan (Carya illinoinensis (Wangenh.) K. Koch), orzechy brazylijskie (Bertholletia excelsa), pistacje/orzechy pistacjowe (Pistacia vera), orzechy makadamia lub orzechy Queensland (Macadamia ternifolia),
a także produkty pochodne z wyjątkiem orzechów wykorzystywanych do produkcji destylatów alkoholowych, w tym alkoholu etylowego pochodzenia rolniczego;
9. Seler i produkty pochodne;
10. Gorczyca i produkty pochodne;
11. Nasiona sezamu i produkty pochodne;
12. Dwutlenek siarki i siarczyny w stężeniach powyżej 10 mg/kg lub 10 mg/litr
w przeliczeniu na całkowitą zawartość SO 2 dla produktów w postaci gotowej bezpośrednio
do spożycia lub w postaci przygotowanej do spożycia zgodnie z instrukcjami wytwórców;
13. Łubin i produkty pochodne;
14. Mięczaki i produkty pochodne.
(*) Oraz produkty pochodne, o ile obróbka, jakiej jej poddano, najprawdopodobniej nie wpływa
na zwiększenie alergenności , ocenionej przez właściwy organ w odniesieniu do produktu,
z którego powstały.